zelfbeeld

“Ik vind het niet goed dat er zoveel aandacht voor het uiterlijk is.” Het is al een enkele jaren geleden dat de moeder van één van mijn kleuters met deze woorden naar mij toekwam.

Bij mij in de groep mochten de kinderen altijd een rondje in de kring lopen als er iets nieuws aan hun uiterlijk te bewonderen viel. Goed voor hun zelfbeeld en eigenwaarde. Deze moeder was het daar echter niet mee eens. Zij vond zoveel positieve aandacht voor het uiterlijk niet passend. Het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant.  “De mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Heer kijkt naar het hart, “ staat er immers in de Bijbel.

Natuurlijk is het waar dat het er uiteindelijk om gaat wat er in je hart leeft. Maar ik ben er van overtuigd dat, toen God de mens naar Zijn evenbeeld maakte, Hij wel degelijk oog had voor het uiterlijk. De schepping is niet voor niets zo vol variatie en kleur dat je je ogen uitkijkt.

Je mag blij zijn met wie je bent. Zowel wat betreft je persoonlijkheid als je uiterlijk. God heeft je immers gemaakt en Hij maakt geen rotzooi.

Toch kom ik ze regelmatig tegen in mijn coachingspraktijk , vrouwen die niet tevreden zijn met zichzelf. Ze vinden zichzelf te dik, hun neus te groot of juist te klein, hun tanden te scheef en hun haar krult precies de verkeerde kant op.

Voor mij heel herkenbaar. Ik ben ook vaak niet tevreden met hoe ik eruit zie. Daarom houd ik ook niet zo van het maken van foto’s. Ik sta er bijna nooit goed op. Tenminste, dat vind ik op het moment zelf. Kijk ik terug in mijn fotoboeken dan valt het allemaal reuze mee.

Op de één of andere manier zijn wij daar goed in, ons focussen op datgene waar we niet tevreden over zijn. Helemaal als het over onszelf gaat. De ander is altijd mooier en doet het allemaal beter.

Maar je waarde wordt niet bepaald door hoe je eruit ziet, door wat je doet of hebt bereikt. Jouw waarde ligt in de liefde van God. Jij bent waardevol, omdat Hij jou heeft geschapen. Jij mag er zijn.

Natuurlijk maak je fouten en heb je tekortkomingen, je bent immers zondig. Maar als je je openstelt voor je Schepper zal Hij je steeds meer maken zoals je bent bedoeld. Je mag blij zijn met wie je bent.

Jezus zegt niet voor niets “Heb je naaste lief als jezelf.” Als je niet van jezelf houdt, niet op een positieve manier over jezelf denkt, is het ook niet mogelijk om van een ander te houden. Negatief denken, brengt negatieve gedachten voort.

Hoe leer je om positief over jezelf te denken? Daarvoor moeten we terug naar het grote gebod. God zegt niet alleen jezelf en je naaste lief te hebben, maar Hij zegt ook dat je Hem lief moet hebben. Als je God lief hebt boven alles zal Hij je leren om met Zijn ogen naar jezelf en naar anderen te kijken.

Kijk dus niet afkeurend omlaag langs je lichaam, maar kijk vol verwachting omhoog naar Hem!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.