Weten wat je nodig hebt

De school is héééél lang dicht en daarom heeft ze thuiswerk. Vandaag komt ze dat bij mij doen. Omdat ze al 4 jaar is en dus groot, heeft ze heel wat te doen: puzzelen, knutselen, werkbladen, luisteren naar voorleesverhalen. Maar ze heeft er niet zoveel zin in, dat thuiswerk. Ze wil met oma spelen. Dus maken we een bingokaart met dingen die ze wil doen. En dat is heel wat: spelletjes, schilderen, boekje lezen, puzzelen…… (zoek de overeenkomsten 😉)

Vol goede moed gaan we aan de slag. We starten met magnetisch constructiemateriaal om daarna te gaan puzzelen; 48 stukjes maar liefst. Geconcentreerd gaat ze aan de gang. Een hele uitdaging. Ik vertel haar over randjes, hoekjes, afbeeldingen en kleuren. Tot ze wat verontwaardigd roept: “Niet mee bemoeien, ik wil rust.”

Duidelijke taal. Ze windt er geen doekjes om, zegt gewoon waar het op aan komt. Wat ze nodig heeft. Zoals ze altijd doet. Degenen die mijn blogs vaker lezen, herkennen haar vast wel 😉.

In de stilte die volgt, bepeins ik haar uitspraak. Ze is heel wat verder dan menig volwassene: ze onderkent wat ze nodig heeft en geeft dit vervolgens ook duidelijk aan. Dat is niet eenvoudig. Ikzelf tenminste ben geneigd om over mijn eigen behoeften heen te walsen en die van een ander voorrang te geven. Zo zeer zelfs dat ik jarenlang niet eens meer voelde wat ik nodig had. Laat staan dat ik daaraan toegaf of om ruimte vroeg. Stel je voor. Wat zou ‘men’ wel denken, wat egoïstisch.

Bovendien vond ik dat ik dat als christen niet kon maken. Ik moest mijn naaste immers liefhebben. Dat betekent eerst de ander en dan misschien nog een keertje ‘ik’. Maar voor ‘ik’ bleef geen tijd meer over.

Pas toen ik een burn-out kreeg en volledig werd stilgezet, ontdekte ik langzaamaan wat er mis was. Heb je naaste lief als jezelf betekent niet dat je volledig aan jezelf voorbij moet gaan. Er staat niet voor niets ‘als jezelf’. Als je niet weet wie je bent, wat je nodig hebt, dat accepteert en daaraan toegeeft, kun je nooit echt wat voor een ander betekenen.

Weet jij al wie je bent en wat je nodig hebt? En durf je ook ruimte te maken voor jouw behoeftes?

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.