,

wees niet bezorgd

Wat is je grootste zorg? Deze vraag stel ik regelmatig aan mijn coach cliënten. De antwoorden variëren nogal.  De één is bang dat zijn kinderen iets ergs overkomt. De ander dat hij zijn baan verliest. De volgende dat hij ernstig ziek wordt.

De volgende vraag die ik dan meestal stel is: “Hoe groot is de kans dat dit echt gaat gebeuren?” Daar moeten de meesten wat langer over nadenken. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat die kans eigenlijk niet zo heel groot is.

Wij mensen zijn geneigd om ons werkelijk overal zorgen over te maken. Van het weer tot het oplopen van corona. Van een bezoek aan de tandarts tot aan het krijgen van een ongeluk.

De kleine zorgen zijn vervelend als irritant zoemende muggen. Maar eigenlijk niet waard om je dag door te laten verknallen. Want wat is er nu het ergste dat er kan gebeuren als het regent? Of wat is het ergste dat de tandarts je aan kan doen? Stel jezelf die vraag maar eens….

Mijn lieve echtgenoot stelt het meestal nog duidelijker: “Ga je er dood aan?” Het klinkt nogal cru, maar het zet de zaak vaak wel in het juiste licht.

Natuurlijk zijn er wel dingen die ernstige gevolgen kunnen hebben. Ziekte of een ongeluk kunnen dodelijk zijn. Maar hoe groot is de kans dat dat ook werkelijk gebeurt?

Door bezorgd te zijn, ontdoe je het ‘later ‘niet van zijn leed, maar beroof je het ‘nu’ wel van zijn kracht.

In mijn Bijbel ligt al enkele jaren een vogelveer. Ik raapte hem ooit op tijdens een wandeling in “Het Paradijs.” Een prachtig natuurgebied in de buurt van mijn woonplaats.

Destijds zat ik in een moeilijke periode van mijn leven. Toen ik de veer op het pad zag liggen, dacht ik aan Matteüs 6. “Maak je geen zorgen over jezelf…. Kijk naar de vogels in de lucht…. het is je Hemelse Vader die ze voedt. Ben jij niet meer waard dan zij?” Deze woorden gaven mij kracht en moed om door te gaan.

Telkens wanneer ik nu de veer in mijn Bijbel zie, denk ik terug aan die tijd. Niet aan hoe zwaar het was en hoe moeilijk ik het had. Maar aan de liefdevolle zorg van mijn Vader. Hij was erbij.

“Maak je geen zorgen voor de dag van morgen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.” (Jezus in Matteüs 6 : 34)

Bezorgdheid levert niets anders dan stress op. En stress kan leiden tot een burn-out. En daar zit niemand op te wachten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *