verleden tijd!?

“Ik zou de tijd wel terug willen draaien,” wordt er wel eens gezegd. Dit weekend mogen we dat letterlijk doen. De klok gaat een uur achteruit. We kunnen een uur langer slapen. Hoe lekker is dat! Het is ook fijn dat het daardoor de komende paar weken ’s morgens weer even wat vroeger licht is. Dat maakt het opstaan voor slaapkoppen als ik net wat makkelijker.

Maar meestal wordt deze uitspraak in een andere context gedaan. Als er iets is gebeurd dat je ongedaan wilt maken.

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je hebt een fout begaan, iemand gekwetst of een verkeerde keuze gemaakt.

Soms vallen de gevolgen mee. En zit je ‘alleen maar’ met een schuldgevoel.

Maar de gevolgen kunnen ook enorm zijn. Door jouw toedoen is er iemand ziek geworden, ontslagen, beschadigd,……

Maar de tijd is niet terug te draaien. Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer. Het is wat het is. Dus even diep ademhalen en doorrrrrrr…..

Veel mensen gaan op deze manier met hun fouten om. Ze stoppen ze diep weg en doen net alsof er niets is gebeurd. En vaak lijkt dat goed te werken.

Lijkt…. Want het schuldgevoel en de schaamte zitten er nog wel. Diep verstopt, maar toch…..

Er komt nog een moment van schaamte, nog een gebeuren waar je je schuldig over voelt. De negatieve gevoelens stapelen zich op. Het wordt steeds lastiger om ze te onderdrukken. Het is net een bal die je onder water probeert te houden. Eerst gaat het nog wel, maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt het moeilijker. En op een gegeven moment plopt de bal naar boven.

Zo is het ook met je gevoelens. Je probeert ze weg te duwen, te negeren. Eerst lukt dat nog wel, maar het kost je steeds meer kracht en energie. En op een gegeven moment is er geen houden meer aan. Je gevoelens banen zich een uitweg naar de oppervlakte.

Dan heb je de poppen aan het dansen en zijn de rapen gaar. Je krijgt last van hoofdpijn, stress of overspannenheid. Misschien zelfs van alle drie tegelijk en meer….

Als het eenmaal zover is, kun je niet meer doen alsof er niets aan de hand is. Je zult wat met je gevoelens aan moeten. Je zult het verleden onder ogen moeten zien en ermee afrekenen. Geen gemakkelijke opdracht, maar wel noodzakelijk.

Voel jij je schuldig over iets wat je hebt gedaan of gezegd? Zoek dan contact met de ander, drink samen een kop koffie en bied je excuses aan. Vind je dat (nog) te moeilijk? Stuur dan een kaartje, een mailtje of een bos bloemen. Maar blijf er vooral niet langer mee rondlopen. Je doet jezelf en de ander onnodig pijn.

Moeilijk? Ja. Onmogelijk? Nee.

“Als ik zwak ben, ben ik sterk in de kracht van mijn Heer.“ (2 Korinthe 12 : 10)