timemanagement

Herken je dat gevoel? Het idee dat je de controle verliest? Dat je wordt geleefd? Dat je de touwtjes niet meer zelf in handen hebt? Dat het je overkomt? Ik wel. En ik kan je verzekeren dat dat geen prettig gevoel is.

“Ik weet niet hoe ik het allemaal nog voor elkaar moet krijgen. Ik slaap er gewoon niet van.” Een verzuchting die ik momenteel regelmatig van mijn cliënten hoor. Dat is natuurlijk niet zo heel verwonderlijk in deze tijd. Thuiswerken, de kinderen helpen met hun schoolwerk, het huishouden draaiende houden en dat allemaal tegelijk. Dag in dag uit.

Het helpt mij om in periode dat ik het allemaal niet meer overzie een planning te maken. Wat wil ik in ieder geval gedaan hebben? Wat kan er nog wel even wachten?

Ik vind het al een hele opgave om te bedenken wat belangrijk is. Goed voor mezelf zorgen is, dat in ieder geval. Dus eerst schrijf ik mijn pauzes op en mijn ontspanning.

Dan vul ik in welke dingen vast staan, zoals een vergadering of een bezoekje aan de tandarts.

Daarna bedenk ik wat er verder nog op mijn lijstje staat: een kopje koffie drinken met mijn moeder, strijken, koken, de ramen zemen…

Koken en naar mijn moeder vind ik belangrijk. Zij vertegenwoordigen enkele van mijn waarden, namelijk gezond eten en aandacht voor de ander. Deze schrijf ik dus ook op. De strijk en de ramen kunnen wel even wachten.

Zo vul ik mijn tijdglas met stenen tot hij vol is.

Omdat ik weet dat ik altijd te optimistisch plan, zorg ik dat er ruimte overblijft. Deze vult zich vanzelf wel met kleine dingen. Zoals alvast een cadeautje uitzoeken op internet of het inruimen van de vaatwasser.  Maar ook met dingen die onverwacht gebeuren: de buurvrouw die een ui komt lenen of de beker koffie die over tafel gaat…

Deze dingen passen net als zandkorrels nog prima tussen de stenen.

En blijft er tijd over? Dan is het de kunst om deze te gebruiken voor extra ontspanning: nog even lezen, een spelletje met mijn dochter of een ommetje met manlief.

Ik zou zeggen: probeer het eens uit. Het helpt mij in ieder geval om gefocust en de stress de baas te blijven.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.