Tijd voor rust

Afgelopen weekend nam ik een besluit. Even geen werk. Geen deadlines. Gewoon de boel de boel laten. Tijd om te ontspannen.

Herken je dat? Dat je tijd neemt om uit te rusten, terwijl je er eigenlijk geen tijd voor hebt?

Ik vind dat lastig. Heel lastig. Het gaat volkomen tegen mijn natuur in. Mijn hele leven heb ik het werk voor laten gaan. Zolang er nog wat te doen is, ga je niet zitten lanterfanten. Zo ben ik opgevoed. Wie niet werkt, zal niet eten.

Dus jarenlang draafde ik maar door. Eerst mijn werk op school. Want daarvoor word je betaald. Dat moet dus goed gebeuren.

Daarna het werk thuis. Elke week alles een grote beurt. Ook de zolder; al wordt die alleen maar gebruikt om de was te doen. Zelfs bij zomerse temperaturen.

Dan gezin, kerk, familie en vrienden. Zij hebben ook aandacht nodig. En het is natuurlijk ook heel gezellig om bij te praten en samen dingen te ondernemen.

En dan, helemaal aan het eind, als er toevallig nog een beetje tijd over is, tijd voor rust. Me-time noemen we dat tegenwoordig. Ik geloof niet dat die term 15 jaar geleden al bestond. Des te meer reden natuurlijk om er ook geen gebruik van te maken 😉.

Zo holde ik maar door. Van het één naar het ander. Tijd voor rust was er nauwelijks. Er was immers altijd wel iets te doen? Het onderwijs staat er om bekend. Een huishouden ook. En wat te denken van de rest?

Totdat het helemaal mis ging. Boem! Ik werd stilgezet. Einde verhaal. Een burn-out. Niks hollen, vliegen en maar doorgaan. Het lukte niet meer.

Nu ben ik weer volop aan het werk. Mijn bedrijf loopt goed. Meer dan genoeg te doen dus. Als ik niet oplet, verval ik in het oude stramien voor ik het weet.

Vandaar dus mijn besluit afgelopen weekend. Nu is het genoeg. Werk is er altijd. Maar rust moet er ook zijn.

Ik schreef dus geen blog. Wat ik wel deed? Ik bakte een lekkere molenkoek en zat daarna op de bank.

Een hoofd kan niet altijd bezig zijn. Van tijd tot tijd is er een time-out nodig. Tijd om rust te nemen en op adem te komen.

Doe jij dat ook? Of ben je altijd maar bezig? Word je juist onrustig als je rustig wilt zitten? Dan wordt het tijd om stil te staan. Stil te staan bij jezelf en waar je mee bezig bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.