social media

“Doe die beeldschermen nu eens weg!” Een uitroep die bij ons thuis regelmatig klinkt. Ooit heb ik de regel ingesteld dat ik tijdens het eten en het koffiedrinken geen mobiels, i-pads en andere beeldschermapparaten wil zien. Ik vind het werkelijk afschuwelijk om met iemand een gesprek te voeren die constant op zijn beeldscherm kijkt. Constant vallen er hiaten. Nu begrijp ik best dat er veel dingen interessanter zijn dan met mij praten, maar toch…..

Ook buiten ons huis zie ik overal mensen die druk zijn met hun mobiel. Ik word al doodmoe als ik er alleen maar naar kijk. Je zou maar de hele dag gekluisterd zijn aan je mobiel. Constant bang dat je iets of iemand mist. Alles kan belangrijker zijn dan het hier en nu, het echte leven. Wat mis je dan veel!

Toch betrapte ik mij er onlangs op dat ik op de bank zat met mijn laptop op schoot en mijn mobiel en i-pad binnen handbereik. Ik vloog van het ene naar het andere apparaat. Is er nog mail? Staat er iets op facebook? Hoe is het op instagram? Ik was net gestart met mijn bedrijf en wilde alles in de gaten houden. Ik werd er gek van en heel onrustig.

Om stress te voorkomen probeer ik nu vaste tijden aan te houden waarop ik facebook, instagram en mail check. Dat gaat heel aardig. What’s app is nog een ander verhaal. Voorheen legde ik mijn mobiel meestal boven neer. Dan keek ik er vanzelf niet zo vaak op. Nu kan ik worden gebeld door cliënten en ligt mijn mobiel binnen handbereik. Uiteraard met het geluid aan. Ik merk dat de verleiding om dan even snel te kijken als er een appje binnenkomt wel erg groot is. Daar moet ik dus nog wat op verzinnen.

Het klinkt raar, maar het veelvuldig gebruik van social media kan leiden tot een sociaal isolement. Of tot verslaving, overprikkeling, te weinig slaap, concentratieproblemen, verminderd zelfvertrouwen, tijdgebrek, ….. een teveel aan stress of zelfs een burn-out. Dat is niet wat ik wil!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.