“Het is net of ik helemaal geen vakantie heb gehad!” verzucht een collega bij de koffie automaat. Ik kan wel met haar meevoelen. De heerlijk ontspannen weken op de camping lijken iets uit het verre verleden. En zelfs het vaartochtje van vorige week lijkt al mijlenver weg.

De scholen zijn weer begonnen. De leerkrachten dus ook. De meesten met frisse zin en moed. Heerlijk opgeladen in de vakantie en vol enthousiasme en energie. Ook al lijkt de vakantie misschien alweer even geleden.

 

Maar er zijn ook leerkrachten die er helemaal geen zin in hebben. Die het diep in hun hart zelfs helemaal niet zien zitten. Ze zijn moe, nog steeds. Ze zien op tegen al het werk dat op hen afkomt. Ze vinden hun groep te groot of te druk. Ze vinden de sfeer in het team niet prettig. Ze zien op tegen de contacten met ouders. Ze zien alle extra taken niet zitten. Ze voelen zich niet gehoord en gezien. Ze zijn hun vertrouwen in de organisatie kwijt. Hoe dan ook, ze zitten niet goed in hun vel, zien allerlei leeuwen en beren op hun weg en zijn gestrest.

 

Herken je dit? Wees eens heel eerlijk tegen jezelf…..

Ik had hier jarenlang last van. Toch bleef ik doorgaan op de weg en de manier die ik al jarenlang volgde. Oké, ik deed wel allerlei aanpassingen, maar wijzigde nooit rigoureus mijn koers. Het resultaat was een burn-out.

 

Toen pas ging ik nadenken. Nadenken over mijzelf. Over wat mij energie kostte en waar ik blij van werd. Over stimulerende factoren. Over ambities, dromen en passie. Over mijn levensmotto en mijn prioritieten. Over mijn talenten en gaven. Over het plan dat God met mijn leven heeft. Daar heb ik de tijd voor genomen en energie in gestoken. En het heeft mij veel, heel veel gebracht.

 

Nu weet ik wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik nodig heb. God heeft een plan met mijn leven; Hij heeft mijn geluk voor ogen, niet mijn ongeluk (Jeremia 29 : 11). Hier vertrouw ik op, dit geeft mij rust. Ik ben gestopt met vechten; heb mijn gebalde vuisten geopend en leef met geopende handen. Open handen om Gods liefde te ontvangen en door te geven.