Positief denken

Enige tijd geleden sprak ik een oudere vrouw. Onlangs kwam ze op straat een bekende tegen. Maar in plaats van te groeten, keek deze langs haar heen. De vrouw voelt zich duidelijk genegeerd en miskend.

Een andere cliënt werkt op een multiculturele school. Ze vertelde me dat ze door een leerling werd uitgescholden voor ‘racist’. Alleen omdat ze het gedrag van deze leerling corrigeerde. De leerling had een prachtig getinte huid. Maar hij denkt dat hij daardoor als minderwaardig wordt gezien door zijn witte medemens. Hij voelt zich geminacht.

Grote kans dat de volgende keer in een soortgelijke situatie deze gevoelens zich verdiepen. En voordat ze het door hebben gaan deze mensen met gebogen schouders door het leven. Ze voelen zich minderwaardig, miskend en geminacht door hun medemens.

Toch hoeft het zo niet te gaan. Je hebt namelijk invloed op je gevoelens. Gevoelens zijn een gevolg van wat er gebeurt en welke gedachten die gebeurtenis oproept.

Je kunt ervoor kiezen om je gevoelens te laten bepalen door negatieve gedachten. Maar je kunt er evengoed voor kiezen om positief te denken.

Positief denken begint bij het herkennen van je gedachtenprocessen.  Het is belangrijk om verwoestende negatieve gedachten te erkennen en daartegenover positieve gedachten te plaatsen.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je gedachten veranderen? Dat je negatieve gedachten niet meer binnenkomen?

In Psalm 139 staat dat God onze gedachten doorziet. Hij kent jou en Hij kent je gedachten. Hij weet of je je op Hem richt of op de leugens van de duivel. God wil met Zijn licht schijnen in jouw geest en doordringen tot in je diepste gedachten (Spreuken 20:27). Als je jezelf aanleert om na een gebeurtenis naar Hem toe te gaan dan kan Hij jouw gedachten in overeenstemming brengen met Zijn gedachten. En Zijn gedachten zijn vol van vrede, vreugde en genade. Hij kan ervoor zorgen dat je je ongeacht de omstandigheden, gelukkig voelt.

Denk goede gedachten en zie hoe je gevoelens je positieve gedachten zullen volgen. Hoe donker het nu ook is, Gods licht zal altijd overwinnen!

Ben jij een gevangene van je gedachten en gevoelens? Of kies je ervoor om vrij te zijn?

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.