onzekerheid

Heb jij dat ook weleens? Dat je je bij het maken van keuzes, laat leiden door de mening van een ander. Uit angst. Omdat je bang bent voor zijn reactie. Bang dat hij het niet met je eens is en boos op je wordt.

Hieraan moest ik denken toen ik onlangs in het oude Stavoren was. We waren op zoek naar het beroemde vrouwtje van Stavoren. Al vrij snel zagen we een wegwijzer die ons de juiste kant op stuurde. Maar we waren het plaatsje alweer uit voordat we het vrouwtje hadden gezien. Gelukkig zagen we nog een wegwijzer. Die wees de andere kant op, naar waar we vandaan kwamen.

Herken je dat? Dat het advies dat je van de één krijgt precies het tegenovergestelde is als dat wat je van de ander krijgt?  Ik wel. En het heeft mij in het verleden heel wat stress bezorgd.

Als ik naar de ene luisterde zou de ander wellicht beledigd zijn. En andersom. Kortom íemand zou het niet met mijn keuze eens zijn. En mij daar wellicht op aanspreken. Ik kreeg al buikpijn als ik eraan dacht.

In mijn coachingpraktijk kom ik ze ook nogal eens tegen: mensen die onzeker zijn. Zo onzeker dat ze zich in een hoekje terugtrekken. Zover mogelijk bij hun blazende medemens vandaan.

Heb jij dat ook weleens?
Dat je niet durft te doen wat je wilt?
Dat je niet durft te zeggen wat je denkt?
Dat je niet durft te vragen wat je nodig hebt?

Stomweg omdat je bang bent voor de ander. Voor de reactie van de ander. Voor de afwijzing van de ander.

Met mijn cliënten doe ik dan de ik-sta-als-een-boom-oefening. Ik leer ze stevig op hun plek te staan en te blijven staan.  Als een boom, stevig verankerd in de grond. Letterlijk, maar daardoor ook figuurlijk.

Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken. Je zult uiteindelijk je eigen keuze moeten maken. En het niet maken van een keuze is ook een keuze.

Laat je niet in een hoekje duwen. Niemand is minder of kleiner dan een ander. Ook jij niet.
Jij mag net zoveel ruimte innemen als die ander. Jij mag er zijn!

Het enige wat telt in het maken van keuzes is wat God ervan vindt.

En is iemand het daar niet mee eens? Jammer dan, laat je geen angst aanpraten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.