Hoe hoog leg jij de lat?

Ze heeft de kerstboom samen met papa in het bos uitgezocht. En samen met mama de lampjes erin gehangen.  De versieringen mag ze helemaal zelf doen. Ze vindt het prachtig, ook al hangen alle ballen aan één kant en zit de piek scheef. Voor haar is dit de perfecte boom. Een mooiere bestaat niet.

Ik ben niet zo snel tevreden. Dat begint al bij het uitzoeken. Keurend loop ik tussen de bomen door. Het valt nog niet mee om de juiste te vinden. De ene is te groot, de ander te klein. En is de hoogte goed dan mankeert er wel iets anders aan: te breed, te iel, te kaal…

Uiteindelijk hak ik de knoop door en koop een boom die er redelijk mee door kan. Dan begint het echte werk: het optuigen van de boom. Na een paar uur plof ik op de bank en bekijk het resultaat kritisch. Om al snel weer op te springen en een bal te verhangen. En nog één. En nog één. Pas na een paar dagen ben ik tevreden.

Herken je dit? Ben jij ook zo precies? Of het nu gaat om het versieren van de kerstboom of het opruimen van de keuken?  Het voorbereiden van je lessen of het samenstellen van het kerstdiner? Leg jij de lat ook zo hoog voor jezelf? Dan ben je vast altijd bezig en is je week tekort. Ben je nooit helemaal tevreden en vaak rusteloos.

Jarenlang was dit wat ik deed. Ik gunde mijzelf nooit rust. Sprong onder het koffie drinken overeind om een vaasje recht te zetten. Trok nog snel even de stofzuiger door het huis als er bezoek kwam. Alles moest er perfect uitzien. Alles moest perfect zijn. Want stel je voor dat…..

Nu vraag ik mij af waarom ik dat deed. Voor wie ik dat deed. Soms heb ik nog wel eens de neiging om snel even…. want anders….. Ja, wat anders? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het niet doe? Die vraag stel ik mijzelf regelmatig. En heel eerlijk gezegd, is het antwoord meestal: niets.

Kijk eens naar jezelf zoals God naar je kijkt. Voor Hem hoef je niet perfect te zijn. Dat kun je ook niet. Hij kijkt immers dwars door je heen en ziet de kleinste onvolmaaktheden. En tóch houdt Hij van je. Precies zoals je bent. Je bent Zijn geliefde kind. Onvoorwaardelijk. “Je bent zo kostbaar in Mijn ogen, zo waardevol.”

Als Hij met zoveel liefde en genade naar je kijkt, mag je dat zelf ook doen. Dan hoef je niet de schijn op te houden. te doen alsof je perfect bent. Alsof je alles perfect voor elkaar hebt. Dan mag je simpelweg zijn wie je bent. Met een niet zo opgeruimd huis, een minder goed voorbereide les en al.

Stel jezelf de vraag maar. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je het niet doet? Dan wordt het leven een stuk ontspannener.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.