Energievreters

“O help!! We gaan weer in lock down, vanaf morgen! En de school moet ook dicht!” We zitten te lunchen in de teamkamer. Uiteraard de richtlijnen van het RIVM in acht nemend. Het nieuws slaat in als een bom. Dit hadden we niet verwacht.

Niet alleen het basisonderwijs wordt overvallen door dit bericht. Ook de kappers, de winkeliers, de horeca, de sportscholen… Kortom: de hele Nederlandse samenleving. Op alle fronten wordt snel geschakeld: kerstvieringen op de scholen worden verzet, kappers blijven open tot 24:00 uur, de horeca past de plannen voor de feestdagen aan.

Het lukt echter niet iedereen om positief te blijven, mee te bewegen en er het beste van te maken. Nog voordat Mark Rutte überhaupt is begonnen aan zijn toespraak staan de tegenstanders buiten al te joelen en te fluiten. Overal duiken ze op: de mopperaars, de betweters, de beste-stuurlui-staan-aan-wal-schreeuwers.

Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die het niet door hebben: sommige dingen zijn niet te veranderen. Hoe hard je ook schreeuwt. Hoe goed je ook je best doet.

Soms ligt wat er gebeurt buiten jouw invloedssfeer. Je kunt je er druk om maken. Er weet-ik-hoeveel tijd en energie in steken. Het gaat echter niets opleveren. Niets dan een heleboel frustratie en stress. En wellicht een hoge bloeddruk of maagzweer.

Wie draagt er nu water naar de zee om deze te vullen? Of probeert een brand te blussen door eens flink te tuffen? Ik heb mijn mening meestal wel klaar. Maar kies er steeds vaker voor om mijn mond te houden als deze niet wordt gevraagd. Waarom zou ik mij druk maken om dingen die ik toch niet kan veranderen? Het kost maar energie. En die gebruik ik liever voor de mensen en dingen die dat waard zijn.

Veel mensen maken zich druk over van alles en nog wat. De richtlijnen van het RIVM, de lockdown, het slechte weer, de donkere dagen, de prijzen van de huizen. Het klopt allemaal, maar je kunt er niets aan doen. Waarom niet? Omdat je er geen invloed op hebt, het ligt niet binnen jouw invloedssfeer.

Je kunt je ergens heel druk om maken. Maar hoe zinvol is dat? Vraag je jezelf dat wel eens af? Levert het wat op? Of kost het alleen maar energie?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.