Energiethermometer

Tijdens onze vakantie in de kop van Noord-Holland kwamen we ze regelmatig tegen: stukken onder water gezet land. Net allemaal meertjes waar de watervogels gretig op af kwamen.

In mijn onwetendheid dacht ik dat dit waterreservoirs waren om tijdens droogte de velden te kunnen besproeien.

Een goed idee vond ik, om te zorgen voor een reservevoorraad die gebruikt kan worden in tijden van nood.

Ik moest denken aan de hoeveelheid energie die wij mensen hebben. Tegen de zomervakantie is die vaak laag, zeker bij leerkrachten. Niveau rood is bereikt; de weken, dagen en uren tot de vakantie worden afgeteld.

Gelukkig laden de meeste mensen tijdens het vakantie vieren helemaal op en komen ze terug in het groen. Met hernieuwde energie en enthousiasme gaan ze na de vakantie weer aan de slag.

Maar er zijn ook mensen voor wie het niet meevalt om het werk weer op te pakken. Nog steeds moe en met tegenzin slepen ze zich naar school of waarheen dan ook.

Ze zijn wel opgeladen, maar niet voldoende. Hun energiethermometer is blijven steken in oranje of geel. Afgelopen week kwam ik nog zo’n cliënt tegen. Zij maakte zich zorgen, en terecht.

Als je niet oplet, zakt je energiepeil al snel nog verder en voor je het weet zit je weer in het rood. Overspannenheid en burn-out liggen op de loer.

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, ook jij niet. Het is daarom goed om van tijd tot tijd even pas op de plaats te maken en te controleren hoe het met jouw thermometer is gesteld.

Hoe je dat doet? Heel eenvoudig. Ga bij jezelf na in welk kleurniveau jij zit. Let hierbij goed op signalen als hoofdpijn, geïrriteerdheid en slaapproblemen. Zit je niet langer in het groen, zorg er dan voor dat je tijd neemt om tot rust te komen en te ontspannen. Misschien heb je zelfs wel even een time out nodig.

Dát is níet zo eenvoudig, ik weet het. Maar gun het jezelf om erger te voorkomen.

Wil je hulp bij het bepalen van je energieniveau? Schroom dan niet om mij een berichtje te sturen, ik help je graag.