De kracht van positief denken

Enkele jaren geleden deed mijn dochter een tussenjaar op de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Eén van de vakken waarin ze les kreeg was levenskunst – je de kunst van het leven eigen maken. Werken aan je eigen levenshouding. Leren omgaan met tegenslag en negatieve ervaringen.

Is dit niet iets waar iedereen in onderwezen zou moeten worden? We krijgen allemaal te maken met moeilijke dingen in ons leven. Daarin hebben we geen keuze, het gebeurt gewoon. Ik kom dagelijks mensen tegen, in mijn praktijk en daarbuiten, die dit van harte kunnen beamen. Misschien (of eigenlijk meer waarschijnlijk) heb jij er ook mee te maken.

Dan heb ik ook goed nieuws voor je. We hebben namelijk wel de keuze hoe we omgaan met negatieve ervaringen.

We kunnen ons mee laten zuigen in een neerwaartse spiraal. In onze gedachten telkens maar weer de negatieve woorden die we te horen kregen, herhalen. De negatieve ervaring opnieuw beleven. Ons laten bedelven onder pijn en verdriet.

Negatieve gedachten hebben een negatief effect. Ze maken je moe, gespannen en gestrest. Met alle gevolgen van dien. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal.

Positieve gedachten daarentegen zorgen voor positieve energie en een positieve houding.

We kunnen er voor kiezen om positief te denken. Om aandacht te geven aan positieve dingen. Paulus schreef het 2000 jaar geleden al: “Schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.” (Filippenzen 4:8)

Hoe raar het misschien ook klinkt: positief denken valt te leren. Niet door dingen te ontkennen, weg te drukken of te ontlopen. Wel door je in het leven meer te richten op de zonzijde.

Als wij op vakantie gingen naar verre oorden dacht ik altijd aan de lange reis die voor ons lag. Twee dagen in de auto, dan nog de vouwwagen opzetten en dan pas kon de vakantie beginnen. Voor manlief begon deze echter al zodra hij achter het stuur kroop en wegreed. Dat scheelde maar liefst twee hele dagen vakantieplezier!

Tot ik mij realiseerde dat we dezelfde situatie verschillend benaderden. Voor mij was de reis een bron van stress, uitputting en narigheid. Manlief genoot echter van de reis, het uitzicht en de muziek uit de radio. We richtten ons op verschillende dingen en dat gaf ons een heel ander perspectief.

Het zijn niet de omstandigheden die zorgen voor negatieve gedachten en gevoelens, ik ben het zelf.

Ik heb invloed op wat ik denk en daardoor ook op hoe ik mij voel. Telkens als ik een negatieve gedachte negeer en vervang door een positieve gedachte, heeft dit een positief gevoel tot gevolg.

Nu zit ik niet meer met een lang gezicht de reis uit; maar geniet van het uitzicht, de muziek en de picknicks onderweg. Hierdoor verandert ook mijn gedrag en stijgt de stemming in de auto.

Invloed uitoefenen op je gedachten begint met bewustwording. Hoe denk je? Positief of negatief? Ben je in staat om je negatieve gedachten te vervangen door positieve? Probeer het maar eens. Oefen jezelf erin om vooral aan leuke, gezellige en fijne dingen te denken. Schrijf ze op in een mooi schriftje en wees heel bewust dankbaar voor al het goede dat God geeft.

“Verander je gedachten en je verandert de wereld.” -Norman Vincent Peale-

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.